Wintering, un concept care a prins amploare în ultimii ani, reprezintă o perspectivă diferită asupra modului în care privim și trăim perioadele dificile și iernile noastre interioare. Acest termen provine din cartea cu același nume, scrisă de Katherine May și care explorează ideea că toți trecem prin sezoane de dificultate în viață, la fel cum natura experimentează anotimpurile. Și este în regulă să se întâmple așa! Natura ne învață cât este de important să luăm pauze. Așadar, wintering este metafora unui anotimp interior, adică a unei perioade de tranziție, de transformare, de regenerare a ființei noastre.
Pregătește-te
Aceste perioade pot fi cauzate de diverse evenimente, cum ar fi pierderea cuiva drag, schimbări majore în viață sau stresul care pare să fie continuu și să ne mențină într-o stare permanentă de alertă. Astfel, înloc să privim aceste momente ca pe niște obstacole sau ca pe ceva de evitat, conceptul de wintering ne îndeamnă să le acceptăm și să le explorăm. Asemenea anotimpurilor, aceste perioade pot fi reci, întunecate și dificile, dar ne pot oferi totodată oportunitatea de a ne conecta mai profund cu noi înșine și cu ceilalți. Și cum nu este aproape niciodată ușor să ne deconectăm, am trecut în revistă (la propriu și la figurat) câteva beneficii ale acestui comportament, dar și idei despre cum să intrăm în această stare.
5 beneficii
Exersarea empatiei
Pe măsură ce înfruntăm iernile vieții noastre, descoperim empatia adâncă ce ne conectează la luptele altora, făcându-ne să înțelegem că fiecare ascunde povestea sa… de iarnă.
Descoperirea de noi resurse
În mijlocul frigului și a întunericului, ne aflăm adesea în fața resurselor noastre interioare cele mai ascunse. Este ca și cum am descoperi o cameră secretă unde am depozitat, fără să știm, putere și încredere, resurse prețioase mai ales în astfel de etape.
Ancorarea în prezent
Cu fiecare fulg de zăpadă care se așterne în iarna noastră interioară, învățăm să apreciem clipa prezentă. Suntem forțați să fim prezenți, să savurăm fiecare moment și să ne concentrăm asupra nevoilor imediate.
Confort în suportul celorlalți
Când simțim că suntem în mijlocul unei ierni personale, este recomandat să căutăm sprijinul celor care ne înțeleg. Acești tovarăși de drum ne ajută să traversăm zilele reci și lungi ale iernii. Puterea lui… împreună!
Dezvoltare personală
Perioadele dificile ne pot oferi ocazia să învățăm lecții prețioase despre noi și despre lume. Ne pot ajuta să ne dezvoltăm și să creștem personal, oricât de uzat pare acest termen în ultimul timp.
—
Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mai multe articole similare citești în ediția digitală a revistei de organizare, design și fine living, #OrDeLi.