Aproximativ o treime din alimentele produse la nivel global sunt fie pierdute, fie risipite anual, conform UN Food and Agriculture Organization (FAO). Până în 2030, unul dintre obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU îl reprezintă reducerea la jumătate a risipei de hrană și a pierderilor din lanțul de producție și aprovizionare, prin urmărirea traseului din momentul recoltării până în momentul în care produsele ajung la groapa de gunoi sau în compost.
Studiul explorează și o serie de moduri prin care emisiile din deșeurile alimentare pot fi diminuate, având în vedere că în 2017, hrana irosită a generat echivalentul a 9,3 miliarde de tone de emisii de CO2. Ce putem face fiecare dintre noi acasă pentru a contribui individual la reducerea risipei alimentare? Sunt o serie de pași la îndemână pe care îi putem urma.
Atenție la cumpărăturile excesive
Nu cumpăra mai multe alimente decât poți consuma! Nu este doar risipă de alimente, este și o risipă de bani. Realizează un inventar înainte de a merge la cumpărături. Vezi exact ce ai și ce lipsește! Păstrează o listă pe frigider și pe ușa de la cămară.
Deprinde tehnici adecvate de conservare
Deprinde metode de conservare a alimentelor, cum ar fi congelarea, deshidratarea sau pusul de conserve, pentru a prelungi valabilitatea diferitelor produse și mâncăruri. Folosește etichete și notează data conservării pe borcane, cutii, caserole și pungi de alimente.
Alcătuiește o listă de cumpărături
Reduci astfel achizițiile de impulsiv și cumpărăturile excesive. Utilizează o aplicație ce oferă acces tuturor membrilor familiei la lista de cumpărături, ca să știți toți, mereu, ce lipsește și ce mai trebuie cumpărat.
Planifică-ți meniul
Îți dă o idee despre ce să cumperi și te ajută să ai o dietă sănătoasă și echilibrată. Discută meniul cu întrega familie. În acest fel, nimeni nu se va mai plânge de alegerile alimentare. Include și preparate de tip ready meals. Te ajută să economisești timp. Iar aceasta este o formă de organizare!
Atenție la dimensiunea porțiilor
Fii atent(ă) la dimensiunea porțiilor atunci când cumperi și când gătești. Controlul porțiilor ne menține sănătoși și în formă. Folosește cântarul alimentar, cănile și lingurile gradate pentru un control mai bun al porțiilor.
Gătește cu resturile alimentare
Ajustează meniul în funcție de mâncarea rămasă cu o seară înainte. Congelează resturile pentru a le folosi ulterior sau depozitează-le în frigider într-o manieră vizibilă, ca să le poți găti a doua zi.
Depozitează mâncarea corespunzător
Depozitarea inadecvată a alimentelor poate duce la alterarea mai rapidă a acestora. Păstrează-le ținând cont de temperatură, lumină și umiditate.
Atenție la termenul de valabilitate
Nu cumpăra ceva doar pentru că este la reducere. Cumpără pentru că ai nevoie! Depozitează în față alimentul care expiră primul.
Compostează
Deșeurile organice pot fi folosite pentru a fertiliza solul plantelor. Este un ciclu natural. Creează o stație de compost în bucătărie sau pe terasă, lângă coșurile de reciclare.
Contribuie la creșterea gradului de conștientizare
Vorbește despre risipa alimentară familiei și prietenilor. Ia măsuri în comunitatea ta. Implică și copiii în acest proces, făcându-i responsabili cu reciclarea.
—
Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mai multe articole similare citești în ediția digitală a revistei de organizare, design și fine living, #OrDeLi.