Conform Raportului Stării Pieței Globale a Muncii 2023, de la Gallup, nivelul de stres al angajaților rămâne la un nivel record după pandemie, 44% dintre ei declarând că au experimentat mult stres în ziua anterioară. Generația nouă care intră pe piața muncii caută modalități concrete de a combate acest stres. Conform unui sondaj TalentLMS și BambooHR, din 2022, 82% dintre angajații din generația Z doresc zile de concediu pentru sănătatea mintală. Și epuizarea și lipsa echilibrului între viața profesională și cea personală reprezintă un motiv-cheie pentru care ar renunța la locul de muncă.
Studii similare au reliefat faptul că baby-boomerii sunt cei mai predispuși să considere că zilele de concediu pentru îmbunătățirea stării psihice sunt “absolut necesare”, sugerând că dorința de a-ți lua liber pentru a face o pauză și a te reechilibra se extinde la toate generațiile.
Dar dorința de a-ți dedica timp pentru sănătatea mintală și efectuarea efectivă a acestui lucru sunt două lucruri diferite. Un sondaj recent Pew a arătat că, deși 62% dintre angajați spun că este extrem de important pentru ei să aibă un loc de muncă care oferă zile libere plătite, aproape jumătate dintre ei nu le utilizează. Cum arată deci, în acest context dificil, birourile lui 2023-2024?
Pe măsură ce munca hibridă și la distanță se stabilizează ca normă, cultura organizațională devine o componentă esențială a strategiilor de lucru. Un sondaj recent al Gartner arată că astăzi, pentru liderii din business, cultura organizațională este cea mai mare preocupare în elaborarea politicilor de lucru. De aceea, orice proiect de reamenajare pornește de la acest aspect cheie și de la felul în care spațiul de lucru îl poate susține.
Atunci când li s-a cerut să motiveze de ce ar alege să vină la birou, 74% dintre participanții la un sondaj global care a cuprins 10.000 de angajații din birouri au evidențiat comunitatea și conexiunea ca principalele motive. Așadar, locul de muncă modern trebuie să fie gata să faciliteze conexiuni interpersonale bogate între colegi, fie că acestea se realizează în întâlniri fizice sau în mediul virtual. Pe de altă parte, 15% dintre angajați merg la birou pentru a se concentra mai bine pe ce au de făcut, iar 11% pentru vizibilitate în fața managementului și pentru oportunități în carieră.
Rezultatele studiului Future Forum 2023, realizat de MillerKnoll și de un grup de companii din industrii diverse, sunt confirmate și de cel mai nou raport Gensler Global Workplace Survey Comparison 2023. Potrivit acestuia, angajații aleg mersul la biroul pentru a se concentra asupra muncii lor, pentru a se întâlni cu colegii și pentru a avea acces la instrumente și persoane critice.

Majoritatea angajaților care lucrează la birou mai puțin de 80% dintr-o săptămână tipică de lucru declară că ar fi dispuși să vină mai des în spațiul de office pentru a avea o combinație ideală de experiențe. Acestea au fost descrise ca o varietate de zone inspirate din design-ul restaurantelor, al hotelurilor și din rezidențial, arii de concentrare tip bibliotecă, zone de colaborare în echipă și spații informale pentru socializare și relaxare.
Studiul Future Forum 2023 mai indică faptul că flexibilitatea, definită în principal prin unde și când lucrează, este nu doar dorită de angajatii, ci este și un aspect cu impact imediat în retenție. 65% dintre ei vor un model hibrid birou-alte spații, 20% preferă un program full-time la birou, iar 15% un program full-time remote.
75% dintre respondenții care își doresc mai multă flexibilitate în orar sunt înclinați să își caute un loc de muncă nou în următorul an.
Nevoia de flexibilitate se reflectă și în filozofia actuală de design. Amenajarea biroului trebuie să permită personalizarea spațiului de lucru în funcție de nevoile din fiecare moment, fie că vorbim de adaptări la nivel individual sau de modificări ale spațiilor de echipă la nivel orar sau chiar zilnic.
Planificarea schimbărilor la toate cele trei niveluri – minut, oră și zi – nu doar consolidează flexibilitatea și rezistența organizației, dar contribuie și la maximizarea valorii investiției în mediul de lucru.
Biroul este un punct central în strategia de aducere a echipelor la birou. Astfel, devine un spațiu în care se îmbină eficiența operațională cu creativitatea, un loc în care angajații se pot reuni și pot colabora într-un mod productiv.
– Horațiu Didea, Workspace Studio
—
Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mai multe articole similare citești în ediția digitală a revistei de organizare, design și fine living, #OrDeLi.